Hoi ik ben Saar, senang bertemu denganmu! (Links op de foto)
Op het moment zit ik op de opleiding Pedagogiek op Inholland Amsterdam. Mijn opleiding en cultuur combineren met verhalen en woorden lijkt mij heel mooi. Mijn Nederlands-Indische cultuur speelt een grote rol in mijn leven, maar laatst ben ik mij meer gaan verdiepen.
Voor mij en mijn mede-kleinkinderen is het rakend, maar voor onze grootouders... herkenbaar. De verhalen van anderen geven onze grootouders inspiratie om het "Indisch zwijgen" te verbreken. Oftewel hartstikke belangrijk dat ieder hun verhaal mag spreken en gehoord mag voelen!!
Onze cultuur heeft zoveel verhalen en herinneringen. Van de verhalen van de eerste generatie naar trans-generationeel trauma in derde generatie naar Indische kinderboeken. Hierdoor wil ik meer aandacht geven aan de Indische verhalen. Natuurlijk ook de molukse verhalen<3.
Hieronder staan de verhalen en verschillende stukken van onze cultuur.
Van alles iets, van alles informatie, oftewel de Indische kisah di kata.
Sampai jumpa lagi!!
Vanaf kleins af aan vind ik boeken super leuk. Ik hou van alle soorten genre's, maat wat voor boeken heb ik niet gehad in mijn jeugd? Indische boeken!
Pas later op de middelbare/HBO ben ik Indische boeken gaan lezen. Romans maar ook kinderboeken, mijn nichtjes bartsen ervan. Gelukkig is de derde generatie druk bezig met het maken van Indische literatuur.
Kinderboeken zoals "Mama, waarom zijn wij Indo's", dit boek vertelt een prachtig verhaal over een kleindochter (Melle) die in haar droom haar opa (Frankie) ontmoet in zijn vaderland. Frankie is dezelfde leeftijd als Melle en laat haar het voormalige Nederlands-Indië zien.
Stéphainie Teekens heeft ook een podcast, hierin gaat ze dieper op verschillende onderwerpen in uit het boek. Bestuurslid Susan Patty is op bezoek geweest op de podcast (klik op de link voor meer informatie Podcasts).
Films en documentaires
Naast boeken zijn er ook veel films en documentaires. Niet alleen over de geschiedenis maar ook over ons in Nederland!
Niet iedereen is gemaakt om boeken te lezen, ikzelf (als vierde generatie) vind het super leuk om films te zien van mijn cultuur.
Er zijn verschillende films over onze generaties in Nederland. Zoals de film "Stemmen van naoorloogse generaties". In deze documentaire worden mensen geïnterviewd die roots hebben uit voormalig Nederlands-Indië.
"Tussen wal en schip" van Sven Peetoom gaat over het Indisch zwijgen. Iets wat wij allemaal kennen, net als Maddy stolk en haar boek "Soedah, laat maar". In de film "Tussen wal en schip" volgen wij drie kleinkinderen die met hun grootouder naar de havens gaan waar zij ooit voor het eerst voet aan wal hebben gezet in Nederland. De kleinkinderen proberen het zwijgen over het Indische verleden te doorbreken, wat vertellen de grootouders aan hun kleinkinderen?
Sven Peetoom is ook langsgekomen bij Bersamaju met "Van de sawah in de polder raken", waar hij vertelde over de films die hij maakt en hoe belangrijk de commotie voor het Indisch zwijgen is.
Voorstellingen, gedichten en muziek
Naast films en boeken zijn er nog veel meer uitingen van Indische en Molukse cultuur. Muziek speelt bij vele van ons een grote rol (net als eten), waarbij muziek ons connect met anderen.
In 2024 ben ik naar een voorstelling geweest in theater De Vest. De naam van de voorstelling is "Brown Sugar Baby", hier ben ik samen met mijn drie nichten en opa (kakek) geweest. De voorstelling gaat over de nadagen van de Nederlandse kolonie. Een indische jazzband gaat optreden, maar achter de schermen gaat alles mis. Het gaat over politieke onrust, verborgen familiegeschiedenis en natuurlijk JAZZ.
Voor mijn nichten en mij was het erg rakend, er gebeurden veel heftige scenes in de familie. Mijn opa vond het ook rakend, maar in een andere zin... herkenbaar.